søndag den 7. april 2013

Der er et yndigt land.



”Der er et yndigt land”

Adam Oehlenschläger skrev i 1819 nationalsangen ”Der er et yndigt land”, som skabte en nationalfølelse. Adam Oehlenschläger levede i romantikken, hvor tiden var en reaktion på 1700-tallets rationalisme. Oehlenschlägers nationalsang er vores nuværende nationalsang, og benyttes til mange begivenheder, specielt fodbold, håndbold osv.
romantikken tiden, hvor man vendte blikket indad for at finde det dybe i tilværelsen og ikke et ønske om at ændre verden. Af romantikken udsprang der sig flere grene og en af de grene var nationalromantikken. Det er netop i nationalromantikken vi finder ”Der er et yndigt land”. Nationalromantikken, som der ligger i ordet, var at finde den nationale ånd og give den en stemme.

Sangen ”Der er et yndigt land” er opbygget af 4 vers med 6 linjer udover sidste vers som består af 9 linjer. I 4 linje gentages de tre sidste linjer 2 gange. ”Der er et yndigt land” er bygget på a-b-a rim. Eksempel: Der sad i fordums tid, de harnisk klædte kæmper, :/udhvilede fra strid/:”

Sangen viser hurtigt at Oehlenschläger hylder det danske landskab, i første vers beskrives det danske landskabs smukke natur ”nær salten østerstrand, nær salten østerstrand. Det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark,” et meget karakteristisk træk for romantikken, idet at man fremhævede naturen i romantikken. Sangen hylder historien, folket og flaget. I den anden vers beskrives den danske historie med stridigheder og kamp i Danmark. ”Der sad i fordums tid de harniskklædte kæmper, udhvilede fra strid.” Man ku få en fornemmelse af at Oehlenschläger referer til vikingetidens storhedstid, hvo historien er det som binder nationen og skaber en fælles historie. I 3. Vers bliver befolkningen hyldet, hvor piger beskrives som skønne mø’r og kvinder som ædle. Mændene er der og svendene er raske. 4. Vers er en opsamling af tekstens beskrivelse af landets natur, befolkning og historie. Det fremhæver en fælles nationalfølelse, idet at vi har en historie vi er fælles om og som giver nationen en identitet.



11 kommentarer:

  1. I kommer ind på det hele, har noget analyse og fortæller om hvordan sangen er bygget op (Med vers og således) :)

    SvarSlet
  2. I kommer godt ind på det hele, med historie, baggrund osv. I har også analyseret fint, med opbygningen af sangen samt fortolkning.

    SvarSlet
  3. Rigtigt godt, men hvad med rim?

    SvarSlet
  4. Rimene skal forklares bedre. "i første vers beskrives det danske landskabs smukke natur ”nær salten østerstrand, nær salten østerstrand." Dårligt eksempel.

    SvarSlet
  5. Det er godt at I har eksempler fra teksten, men det kunne have været rart at have hele teksten stående. I inddrager perioden. - GODT!

    SvarSlet
  6. Jamen god analyse med gode eksempler fra teksten mangler måske selve teksten med rimopbygningen

    SvarSlet
  7. ´De kommer rundt om det hele, men der synes der mangler nogle eksempler fra teksten.
    Kom mere ind på rimene
    Eva, Naja og Yasmin

    SvarSlet
  8. Den er fin, og jeg har kunne bruge teksten til en opgave! Så har jeg lige et spørgsmål:
    Er sangen dækkende for jeres følelser for Danmark, at være dansk? Eller er der behov for en ny nationalsang? Hvordan skulle den i givet fald se ud?

    SvarSlet
  9. I Mangler at give svar på hvilken rim type det er, for det hjælper ikke altid at skrive at det er A-B-A rim, for mange der skal bruge det til eksamen vil gerne vide er det parrim eller bl.a. kridsrim. Men ellers okay

    SvarSlet
  10. der er rigtigt 12 vers men ellers fint

    SvarSlet
  11. Der er rigtigt 12 vers men ellers fint

    SvarSlet